Podekscytowany Trump od razu się tym pochwalił. Nie zgadniecie, do czego namówił słynną firmę. „Zgodzili się”

screen/ IBTimes UK
Nie ma chyba dziedziny życia, w którą nie chce się wtrącić Donald Trump. Prezydent USA pochwalił się, że dzięki jego namowom swój skład zmieniła… coca-cola.
Donald Trump wpływa na rynek słodkich napojów
Donalda Trump pochwalił się, że jego władza sięga już poza politykę. Prezydent USA namawiał koncern Coca-Cola, by zamienił syrop glukozowo-fruktozowy w swoich napojach na cukier trzcinowy. Szefostwo giganta z rynku zbyt słodkich – przynajmniej zdaniem autora tych słów – napojów miało przystać na tę propozycję. To przełom!
– Rozmawiałem z Coca-Colą o wykorzystaniu prawdziwego cukru trzcinowego w coca-coli w USA. Zgodzili się na to — napisał prezydent w swoim serwisie Truth Social.
Koncern Coca-Cola jak na razie niczego nie potwierdził, ale rzecznik prasowy firmy przekazał, że ta cieszy się z „entuzjazmu” Trumpa i wkrótce poda więcej szczegółów. Jak dodają amerykańskie media, spółka oferowała na amerykańskim rynku coca-colę słodzoną cukrem trzcinowym w szklanych butelkach importowaną z Meksyku. Teraz, jak wynika z postu głowy państwa, ma się to zmienić.
Donald J. Trump Truth Social 07.16.25 04:19 PM EST
I have been speaking to Coca-Cola about using REAL Cane Sugar in Coke in the United States, and they have agreed to do so. I’d like to thank all of those in authority at Coca-Cola. This will be a very good move by them — You’ll…
— Fan Donald J. Trump Posts From Truth Social (@TrumpDailyPosts) July 16, 2025
Walka o lepszą coca-colę
Trump słynie z miłości do napojów słodzonych, która to sprawiła, że ma mieć na biurku w Gabinecie Owalnym specjalny przycisk, którym zamawia colę. W 2018 r. „New York Times” twierdził, że ma wypijać nawet kilkanaście butelek tego smakołyku dziennie!
Tyle że obecny rząd stara się teraz negocjować z dużymi koncernami spożywczymi, by te zmieniły składniki swoich produktów i np. pozbywały się sztucznych barwników. Coca-cola, która trafia na rynek amerykański, jest słodzona syropem glukozowo-fruktozowym, co odróżnia ją od „modeli” z krajów z innych części świata, gdzie wykorzystuje się w to miejsce jest cukier trzcinowy.
Administracja Trumpa mimo najlepsiejszej diety jej szefa, stara się teraz zadbać o zdrowie Amerykanów. I tak np. sekretarz zdrowia i opieki społecznej Stanów Zjednoczonych, Robert F. Kennedy jr., chce walczyć z nadmiarem ilości cukru w produktach, jakie trafiają na rynek w USA. Promuje też żywność nieprzetworzoną.
W USA problem otyłości jest bardzo poważny – około 75,9% mężczyzn i 72,6% kobiet ma tam nadwagę lub jest otyłych, co generuje zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Źródło: Onet