Katarzyna Bosacka sprawdziła skład papieskiej kremówki z pendolino. I nie mogła uwierzyć własnym oczom

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę papieską kremówkę z Pendolino. Czytając sam jej skład można stracić apetyt.

2 kwietnia, czyli papieżlino

2 kwietnia wypada rocznica śmierci Jana Pawła II. Z tego okazji Polskie Koleje Państwowe postanowiły poczęstować pasażerów pendolino kremówką, by w ten sposób uczcić (?) pamięć papieża Polaka. Co więcej, obsługa pociągów została przystrojona w przypinki w barwach Watykanu, a na wyświetlaczach ukazywała się animacja przypominająca słowa papieża.

Jakby to nie było wystarczająco zabawne, każdy podróżujący mógł usłyszeć komunikat o treści: „Fundacja Grupy PKP wraz ze spółkami Grupy PKP realizuje projekt, którego ideą jest upamiętnienie Jana Pawła II. 2 kwietnia to szczególna data. Chcemy poprzez jeden z pamiętnych motywów wizyt papieża w ojczyźnie zachęcić państwa do wspomnienia o wielkim Polaku. Obsługa częstuje dziś pasażerów papieskimi kremówkami”. Tak się kaszle!

W niedzielę sieć dosłownie zalały zdjęcia kremówek z pendolino. Internauci w komentarzach przeważnie drwili z tego kremówkowej akcji, zauważając przy okazji , że ciastka powinny być przechowywane w lodówkach, a na wielu zdjęciach widać było, że stały one w kartonach, w temperaturze pokojowej.

A co z ich składem?

Smacznej kremówki!

Temu przyjrzała się Katarzyna Bosacka, ekspertka zdrowego żywienia, która od lat próbuje uświadomić Polakom, co jedzą, w tym celu ocenia i porównuje popularne produkty ze sklepów. Mówiąc wprost – skład kremówek był daleki od ideału.

– Moja skrzynka napuchła od zdjęć składów kremówek z cukierni Olsza z Kolonii Lesznowola, które — mimo iż rozdawane były w pociągach — skład mają kompletnie niepociągający. O święty Klemensie, patronie cukierników, czego tam nie ma! – zaczęła swój wpis Bosacka.

– Najtańszy, niezdrowy, zatykający tętnice tłuszcz palmowy. Trzy konserwanty: E202 (sorbinian potasu), E211 (benzoesan sodu), E282 (propionian wapnia). Trzy substancje żelujące: E516 (siarczan wapnia, czyli inaczej gips), E450 difosforany (wiążące wodę w produktach), E339 (fosforan sodu, czyli regulator kwasowości). Masa jajowa, mleko w proszku, dwa sztuczne aromaty – analizowała.

– Czy temu, kto wymyślił akcję nakarmienia narodu tą chałą, czasem dawno pociąg nie odjechał…? – podsumowała Katarzyna Bosacka.

Władza tak nas straszy robakami, a sama podstawia pod nos papieskie ciastko, po którym można paść krzyżem w najbliższej toalecie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Źródło: Plejada.pl

1 Odpowiedzi na Katarzyna Bosacka sprawdziła skład papieskiej kremówki z pendolino. I nie mogła uwierzyć własnym oczom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *