Po godzinach

Święto Dziękczynienia, czyli nie tylko indyk i placek dyniowy

Dziś Amerykanie obchodzą Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day. Stanowi on pamiątkę udanego osiedlenia się w Kolonii Plymouth osadników z Wielkiej Brytanii. Jest to jedno z najważniejszych świat w amerykańskim kalendarzu, stanowiące jednocześnie oficjalne rozpoczęcie sezonu świątecznego kończącego się w okolicach nowego roku.

Dzień Dziękczynienia jest świętem ruchomym i obchodzony jest przez Amerykanów zawsze w czwarty czwartek listopada. Tradycją w ten dzień jest rodzinna kolacja, na której głównym daniem jest pieczony indyk, wypełniony specjalnym farszem z chleba, selera naciowego, masła i całej masy przypraw. Na stół trafiają także słodkie ziemniaki, różnego rodzaju ciasta, w tym ciasto z dyni i obowiązkowo sos żurawinowy. W ciągu dnia odbywają się uroczyste msze, a także okolicznościowe parady, mecze, występy.

Tradycja Dnia Dziękczynienia sięga początków XVII wieku i ma związek z dotarciem brytyjskich osadników do wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Osadnicy, którzy płynęli na statku Mayflower, stanowili odłam Purytanów i uciekali z Wielkiej Brytanii przed prześladowaniami religijnymi. W 1621 r. wraz ze rdzenną ludnością indiańską wyprawili święto, które miało być aktem dziękczynienia za obfite plony. Świętem narodowym ogłosił je w 1863 roku prezydent Abraham Lincoln.

fot. Shutterstock

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Facebook Comments

Czytasz nas? Podobają Ci się zamieszczane przez nas treści?
Wesprzyj nas swoją wpłatą.
Wpłacając pomagasz budować Crowd Media - wolne media, które patrzą władzy na ręce.

WPŁAĆ

Redakcja portalu CrowdMedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułów nadesłanych przez użytkowników.

Media Tygodnia

Ładowanie